Ads Top

На межі відставки. Під Шокіним почало хитатися крісло генпрокурора



Експерти зазначають, що відставка Шокіна доволі ймовірна, але він може розіграти сценарій порятунку.

Днями у ЗМІ потрапив начебто лист генпрокурора Віктора Шокіна, адресований голові МЗС Павлу Клімкіну. Офіційно жодне з відомств не підтверджує факт існування такого документу, а головний український дипломат навіть заявив про відсутність будь-яких непорозумінь із Шокіним.  Тим не менш, лист знову підняв трохи стихлі дискусії навколо однієї з найболючіших реформ – створення Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП).

 Справа в тому, що оскільки антикорупційний прокурор матиме повноваження перевіряти діяльність решти прокурорів у системі, то це має бути людина не тільки фахова, але й незалежна. І ця незалежність лякає людей при владі.

Проблеми почалися зі створення комісії, яка має провести прозорий конкурс з відбору кандидатів та обрати найкращого для призначення на посаду головного антикорупційного прокурора. Комісія складається з 11-ти осіб - сім кандидатів від Верховної Ради та чотири від генпрокурора (Юрій Севрук, Юрій Грищенко, Роман Балита і Микола Садовий). І ось на адресу останніх лунала критика та звинувачення у причетності до корупції. Комітет ВР з питань запобігання та протидії корупції запропонував генпрокурору переглянути своїх кандидатів. Проте марно. Докладніше почитати про "четвірку Шокіна" можна у матеріалі Антикорупційний трилер. Що заважає Україні отримати безвізовий режим з ЄС. Відтак у листі Шокін нібито звинувачує відомство Клімкіна у розповсюдженні необґрунтованих пропозицій щодо формування комісії, серед яких, зокрема, вимога замінити членів комісії на таких людей, які не є політиками або держслужбовцями. На думку генпрокурора, яка висловлюється у листі, розповсюдження такої інформації негативно впливає на імідж органів прокуратури та влади в цілому. Хоча насправді більше негативу може принести небажання генпрокурора так просто віддавати контроль над цілою прокурорською "корпорацією" країни, зазначають експерти. Крім того, існує думка, що таким чином, через "четвірку Шокіна" президент хоче вплинути обрання антикорупційним прокурором зручної для нього людини.

Ця політична гра дуже небезпечна не стільки для внутрішньої ситуації в Україні, скільки для євроінтеграційних прагнень українців. Європейські чиновники неодноразово наголошували раніше, що без обрання незалежного антикорупційного прокурора Україна може одразу забути про безвізовий режим. Зараз робота комісії з обрання голови САП запущена у прозорому режимі, трансляції засідань є публічними, а відібраних кандидатів ще чекають тестування та співбесіди. Тож поки що зарано говорити про якісь страшні наслідки. Але ймовірно, що скоро президенту доведеться зробити відповідальний вибір – або отримати залежного-незалежного прокурора, або виконати вимоги західних партнерів та наблизити Україну до Європи. До речі, останній шлях, зважаючи на спрямований проти Шокіна негатив як серед іноземних дипломатів, так і в українському суспільстві, може завершитися відставкою генпрокурора. Експерти зазначають, що Шокін дійсно скоро може піти з посади, і його звільнення – це лише питання часу.

Технологии Blogger.