Ads Top

У міжнародному трибуналі розповіли, як Україна зможе покарати Путіна



Експерт розповів про можливості уникнення Росією відповідальності за агресивні дії щодо України.

Російські чиновники можуть уникнути покарання за агресію на Донбасі і в Криму. Як розповів екс-суддя Міжнародного трибуналу по колишній Югославії (МТКЮ) Володимир Василенко, причиною стане поправка в Римському статуті, що передбачає відповідальність фізосіб. Вона вступить в силу з 18 червня 2018 року, інформує technosotnya.com посилаючись на politeka.net

“Згадана поправка до Римського статуту передбачає, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) може розглядати справи про кримінальну відповідальність індивідів за вчинення злочину агресії лише у тому випадку, коли обидві сторони збройного конфлікту ратифікували статут. Виняток становить випадок, коли до суду звертається Рада Безпеки ООН. Але у Радбезі ООН Росія має право вето”, – розповів екс-суддя.

Разом з цим відомо, що Росія відкликала свій підпис під Римським статутом. Тож тепер не можна говорити про використання Римського статуту для офіційного притягнення Росії до відповідальності.

Тим не менш, Володимир Василенко розповів про інші можливості для України.

“Однак залишаються широкі можливості вимагати притягнення політичного і військового керівництва РФ до відповідальності за вчинення інших міжнародних злочинів, оскільки вони відбуваються на території України і проти громадян України”, – зазначив експерт.

За його словами, якщо прокурор МКС погодиться з цими доказами, тоді він запросить російських високопосадовців у Гаагу. При цьому, імунітет тут не діє, тож прокурор матиме всі можливості для розслідування міжнародного злочину.

Як відомо, у результатах попереднього розслідування подій в Україні у щорічній доповіді прокурора МУС Фату Бенсуда, оприлюдненому на початку грудня, зазначалося: прокуратура Міжнародного кримінального суду розглядає можливість кваліфікації бойових дій на Донбасі як міжнародного конфлікту.

Комментариев нет:

Технологии Blogger.