Ads Top

Марк Фейгін: нові санкції США боляче вдарять по Росії



Про долю журналіста Романа Сущенко, перспективи позбавлення адвокатського статусу в Росії, співпраці з ФСБ РФ, вихід Росії з СЦКК, різке загострення ситуації на тимчасово окупованих територіях сходу України, обміні заручниками, про страхи, Путіна і ймовірності повторити долю Бориса Нємцова, в ексклюзивному інтерв’ю «Народній Правді», розповів російський політик і адвокат Марк Фейгін:

– Чому Московська колегія адвокатів зібралася позбавити Вас адвокатського статусу?
– Щоб, коли мене не стане в справі Сущенко, переконати Романа визнати провину. Адже якщо мене позбавляють статусу, то я автоматично не зможу представляти його інтереси як адвокат в кримінальній справі.

– Як зараз себе почуває Сущенко?
– У нього все добре. Почувається добре. Він не хворіє. Були, правда, у нього деякі проблеми зі стоматологією, приходили до нього зуб лікувати, кілька разів він хворів на респіраторні захворювання, а все інше у нього в порядку.

Щотижня, іноді кожні два тижні, він отримує передачу. Ми налагодили цей процес. За весь час він жодного разу не пропустив передачу. Свої 9 кілограмів він отримував щотижня.

– Ви його відвідуєте, як адвокат, це зрозуміло. А близьких людей до нього взагалі пускають?
– Близьких пускають, тільки раз в два місяці. Ось у нього тричі була дружина і дочка. З березня місяця це почалося. Так, з березня, коли Путіну подзвонив Порошенко і попросив щоб вирішили нарешті це питання.

– Що загрожує Роману Сущенко?
– Ну, слідчий каже, що він буде сидіти 20 років.

Погодьтеся, що коли ти вже в тюрмі не один день і місяць, а потім тобі кажуть, що ти будеш сидіти ще 20 років, то, очевидно, це психологічно дуже-дуже важко.

– Ще не було суду, а йому вже визначили термін в 20 років?
– Зараз він ще читає матеріали справи. Всього – 10 томів. Зараз ми вивчаємо 8-й том справи.

Так, вже говорять, що йому загрожує 20 років. По 276-й статті. І, знаючи російський суд, ні я, ні Роман точно не маємо жодних ілюзій. Роман знає точно, що його засудять …

– Так що, вже скласти руки і нічого не робити?
– Розумієте, питання вирішення його долі знаходиться саме в політичній площині, ніяк не в судовій.

– Сущенко, Гриб, Шаройко. Таких ситуацій може бути більше?
– Звичайно ж. Ви ж бачите, що відбувається тільки загострення. Все це почалося ж дещо раніше. Пам’ятайте справу про диверсантів в Криму? Потім це все перекинулося далі. Далі Сущенко, Гриб, Шаройко. І це, на жаль, не кінець. Я впевнений, що можуть бути наступні.

– Тобто, в Росію публічним людям все-таки краще не їздити?
– Ні в якому разі туди не їздити! Адже, з точки зору взаємин двох держав, нічого ж не змінилося.

Москва просто зацікавлена ​​в наборі якомога більшого числа людей для подальшого можливого їх обміну.

– Виходить, що і в Білорусь їздити небезпечно. Ситуацію з Павлом Грибом ми добре пам’ятаємо. Але там своє КДБ …
– Білоруське КДБ – це філія російського ФСБ.

Тому, тут Ви маєте рацію щодо небезпеки, яка може там бути для, в принципі, будь-якого українця. Потенційно така небезпека, звичайно ж, є для будь-кого.

– Ми чекали, що до 25 грудня цього року відбудеться обмін заручниками. Але, на днях РФ вийшла з Спільного центру контролю і координації припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення сторін на Донбасі (СЦКК). Експерти кажуть, що це може зірвати процес обміну. Що думаєте?
– Знаєте, я все одно твердо переконаний, що обмін відбудеться. У будь-якому випадку це буде.

– Чому так однозначно впевнені?
– Москва сама в ньому дуже зацікавлена. Все просто: переговори Волкера з Сурковим ні до чого не привели щодо миротворців. І зараз, напередодні санкцій в лютому, потрібно зробити якийсь крок. Я ось був три тижні у Вашингтоні і знаю, що санкції з боку США повинні бути дуже масштабні. Дуже серйозні!

Тому, Кремль зацікавлений хоч якось показати, що є хоча б мінімальний прогрес в частині, що стосується виконання Мінських угод.

– Санкції з боку США будуть жорсткіше, ніж європейські?
– Про що ви говорите? Дуже жорсткі! Непорівнянні з європейськими.

Там збираються заморозити мільярди доларів. Це, знаєте, дуже істотно для бенефіціарів системи. Саме тому Москва хоче продемонструвати щось добре і знизити ці санкції.

Закон №3364, прийнятий в серпні минулого року Конгресом, не можна скасувати. Але можна спробувати якось пом’якшити санкції, мовляв, дивіться, у нас є прогрес в питанні обміну заручників, припинення бойових дій і так далі.

Тому, Москва маневрує. Для Кремля заручники – порожній звук. Це далеко не головне питання. Тут головне для них – санкції і реальні втрати від запровадження додаткових мит. А наслідки будуть дуже відчутні, повірте мені.

– Обмін заручників – НЕ пропорційний. Ми пропонуємо для обміну мало не в чотири рази більше їх людей, ніж вони готові звільнити і віддати нам наших …
– У таких питаннях завжди була диспропорція.

У нинішній ситуації я це пояснюю тим, що у Банкової є, очевидно, якісь внутрішні політичні проблеми, і владі України потрібно показати, що не тільки корупція є в країні або політичні конфлікти, але є і люди, які думають про своїх військовослужбовців, їх сім’ях і так далі.

– Ви живете в Росії, захищаєте зараз українця Романа Сущенко, критикуєте владу РФ, особисто Путіна. Вам не страшно там жити, працювати, взагалі там знаходиться?
– Ну, от дивіться. Я ж бо не пару років назад зайнявся такою діяльність. Я дуже довго цим займаюся. Я – не новачок, я був депутатом Державної Думи РФ, все життя займався політикою та громадською діяльністю.

Я перебував в «Солідарності» разом з Нємцовим і Каспаровим. А коли прийшов до влади Путін, то я став до нього в опозицію.

Тобто, я не з’явився з нізвідки. Це ж не так, що раптом, несподівано, з нізвідки з’являється якийсь адвокат, який починає захищати опонентів влади, українських політв’язнів.

Я завжди цим займався. Завжди займався тим, що було протиставлено владі Путіна.

– А були б не в опозиції до Путіна, було б спокійніше жити, очевидно. Долю Бориса Нємцова з пам’яті викинути дуже складно …
– Це просто неможливо, щоб я став прихильником нинішньої російської влади. Це просто взяти і піти на угоду з совістю. Неможливо!

Ось зараз мені раптом стати почати заявляти, що Путін не такий страшний, як про нього думають? Це неможливо. Бо він – страшний і його рішення страшні!

– Може, Ви не особливо ризикуєте саме тому, що Ви – агент ФСБ?
– Ну, що Ви говорите ??? Де Ви бачили агента ФСБ, який би захищав політв’язнів?

Я шкоди приношу цій владі і системі в Росії стільки, що жоден агент такого не виправдовує…

– По вулицях Москви Ви ж ходите, як люди Вас сприймають?
– Я, насправді, досить мало ходжу по вулицях.

У мене є машина і будинок з підземним гаражем. Тому, я з дому практично не виходжу, а якщо виходжу, то користуюся машиною. Тільки у справах до судів ходжу, а так я в автомобілі або будинку.

Насправді, все, з ким я був близький в Росії, вже іммігрували. Нікого вже там немає.

– Останні дні ми спостерігаємо серйозне загострення в зоні АТО. З чим це пов’язано, як вважаєте?
– Знаєте, а вони регулюють ступінь конфлікту. Регулюють міру його загострення.

Вони зацікавлені, щоб завжди там відчувалася напруга. Це не тільки мій висновок, це і зовні виглядає саме так.

– Путін переможе на наступних виборах в Росії?
– Однозначно. Це ж будуть не вибори, просто він себе перепризначить президентом.

– Значить, відносини України і Росії ще довго не зміняться?
– При Путіні, звичайно ж, вони не зміняться ніколи.

Але, не факт, що Путін доживе весь свій 6-річний термін.

– Як зрозуміти тут «не доживе»?
– Знаєте, та що завгодно може статися. Ми не може прогнозувати на 100 відсотків, як саме це може статися …

Санкції з боку США можуть бути настільки жахливими для російської владної верхівки, що…

Ось я був в США, бачив всіх цих американських лобістів, які діють в інтересах Росії. Скажу Вам, що вони всіляко намагаються запобігти включенню тих чи інших російських олігархів в цей жорсткий американський список санкцій.

Побачите, “вріжуть” ці санкції по ним більше, ніж істотно!

Комментариев нет:

Технологии Blogger.