Ads Top

Розмінування Донбасу: США втричі збільшили фінансування утилізації боєприпасів в Україні



Від мін і вибухонебезпечних предметів на Донбасі постраждали 1826 військових і цивільних – HALO Trust.

Донбас – одна з найбільш замінованих територій в світі, за оцінками Організації Об’єднаних Націй. Площу «забруднених» ділянок, поки конфлікт триває, визначити складно. Проте на Донбасі розмінуванням, крім держорганів, займаються і міжнародні організації. Як вони працюють, а також чому США фінансування утилізації боєприпасів в Україні збільшили втричі? У матеріалі – журналістів проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії, інформує technosotnya.com посилаючись на radiosvoboda.org

Закладення тротилу і останні секунди перед вибухом – це вже фінальний етап розмінування. Воно почалося вранці – в полі Луганщини, яке зовні складно назвати мінним.

Дорога на Лисичанськ – досить жвава траса. Ще рік тому на цьому місці був блокпост української армії. Тепер в полях довкола працюють сапери Держслужби з надзвичайних ситуацій. Ділянку площею в 20 гектарів десять саперів обстежують вже три місяці.



Сапери обстежують територію

«Цей прилад працює на глибині до 50 сантиметрів, реагує на всі феромагнітні тіла», – розповідає сапер.

Знаходять те, що «прилітало» по українським військовим, і те, що вони самі залишили тут.

«Деякі ділянки можуть бути чисті, а деякі – забруднені вибухонебезпечними предметами. І тому на таких ділянках ми зупиняємось на довший час, відтак ми можемо завершити за два тижні, а можемо – і через місяць», – пояснює начальник відділення групи піротехнічних робіт ГУ ДСНС Луганської області Сергій Євсюков.

Ось як ці мінні поля в районі селища Мирна Долина позначені на карті.



Її склали в найбільшій світовій організації по розмінуванню HALO Trust – за підсумками виїздів в населені пункти Донецької і Луганської областей. І це далеко не повні дані – з огляду на буферну зону в радіусі 15 кілометрів від лінії зіткнення.

«Є населені пункти, які ми не відвідували. І наші команди зараз займаються тим, що їх, власне, відвідують. Проблема з буферною зоною в чому? По-перше, туди доступ не так просто отримати, як у всіх інших територіях», – каже асистент проектів The HALO Trust Ukraine Марина Лантух.



Марина Лантух

Практично немає інформації про міни в «сірій зоні» і на непідконтрольній Україні території. У грудні в районі Золотого кореспонденти Радіо Свобода зафіксували кадри, на яких видно, як спрацювала сигнальна ракета під час евакуації українськими військовими з сірої зони загиблого на розтяжці мирного жителя.

«Населення ніяк не може зрозуміти, що ходити тут не можна, а «товариші сепаратисти» цим користуються – понаставляли небезпечних іграшок», – розповідає український військовий.

В організації HALO Trust склали карту подібних інцидентів. В цілому, станом на січень – від мін і вибухонебезпечних предметів на Донбасі постраждали 1826 військових і цивільних.



У лісопосадці на підступах до гори Карачун в 2015 році підірвалися двоє місцевих жителів. Роком раніше, під час боїв за Слов’янськ, ця висота мала стратегічне значення. Її контролювали українські військові.

«Світлошумові міни, гранати – це все було встановлено на розтяжках для оборони. Бачите, це все заштриховане, це позначення, де вже очищена територія», – показує керівник групи саперів Андрій Позняк.



Такі умовні карти розмінованих територій малюють сапери

З літа 2016-го тут очистили майже шість гектарів території. Через морози і сніг роботи зараз припинені до весни. Але для «Донбас.Реалії» демінери продемонстрували, як вони прочісують сантиметр за сантиметром.

«Ми один від одного далеко знаходимося, тобто безпечна відстань, тому якось концентруєшся саме на своїй роботі, ніхто не заважає. До того ж, ми робимо важливу роботу самі ж для себе, це я кажу, як місцева», – зауважує сапер-парамедик Анастасія Ваніна.



Анастасія Ваніна

На Донбасі в HALO Trust працюють вже понад 160 демінерів – всі вони українці. З тих, хто бачив мінні поля в інших країнах – операційний менеджер Патрік Томпсон.

Україна четверта в його списку – після Грузії, Камбоджі і Мозамбіку.

«Влітку 2015 року ми повністю очистили Мозамбік від мін, але, в цілому, на це знадобилося 23 роки. І мені пощастило бути там на фінальній стадії», – розповів операційний менеджер The HALO Trust Ukraine Патрік Томпсон.



Патрік Томпсон

Цього року США в три рази збільшили фінансування робіт з розмінування, а також – утилізації боєприпасів загалом по Україні – до шести мільйонів доларів. Гроші ще не розподілили, але частина з них піде і на роботу HALO Trust.

«Форми співпраці можуть бути різні. Зазвичай, ми знаходимо міжнародні організації або партнера з боку української влади. І допомагаємо їм з менеджментом – вибудувати вашу власну систему. Адже це відповідальність України, провести очистку територій», – зазначив директор офісу ліквідації та скорочення озброєння в бюро з політичних і військових питань Держдепартаменту США Стенлі Браун.



Стенлі Браун

Демінери HALO Trust, за допомогою США та інших донорів, очистили більше трьохсот гектарів на Донбасі. Але навіть розміновані ділянки організація поки офіційно не змогла передати в користування людям. Подібна процедура не прописана в українському законодавстві.

«Скільки років знадобиться для розмінування України – неможливо сказати. Найбільша проблема – доступ до мінних полів. Але якщо в Україні завтра настане мир, ми перші дуже швидко зрозуміємо масштаб», – каже Патрік Томпсон.



Знахідки українських саперів

«Традиційно такі процеси займають роки, якщо не десятиліття. Ми до сьогодні працюємо в Південно-Східній Азії, розгрібаючи наслідки збройного конфлікту, який в закінчився 1975-му. Вже сорок років з тих пір пройшло – і двадцять з них ми там працюємо», – розповідає Стенлі Браун.

В районі Мирної Долини українські сапери вантажать в «Камаз» чергову партію знайдених снарядів та везуть на утилізацію. І так двічі на тиждень.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

Комментариев нет:

Технологии Blogger.