Ads Top

Росія постачає зброю у Сирію кораблем, купленим в України у 2015 році



У 2015 році Україна продала Росії транспортний корабель "Георгій Агафонов", яким остання постачає військове обладнання у Сирію.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту мирних досліджень.

Згідно з документом, корабель був проданий через монгольську "прокладку". Наразі судно перебуває у складі Військово-морського флоту Росії під назвою "Казань-60".


Про продаж цього судна ще у жовтні 2015 року йшлося у блозі російського Центру аналізу стратегій та технологій. Тоді у матеріалі йшлося, що "Георгій Агафонов" був збудований у 1987-88 роках в Австрії за радянським проектом і був головним з десяти таких суден.

Після розпаду СРСР всі десять суден залишилися у складі Українського Дунайського пароплавства і експлуатувалися під українським прапором до останнього часу.


"Влітку 2015 року теплохід "Георгій Агафонов" був викуплений у УДП і переведений новим власником під прапор Монголії (!). Немає сумнівів, що перехід під монгольський прапор з самого початку був пов'язаний з використанням якоїсь напівфіктивної компанії-"прокладки" для придбання судна в інтересах ВМФ Росії для застосування на "сирійської лінії". 18 жовтня 2015 року судно вже як "Казань-60" з'явилося в Новоросійську, а через тиждень – у Севастополі вже під прапором допоміжних суден ВМФ Росії", – йшлося у повідомленні російського Центру.

Також організація допустила, що "Георгій Агафонов" був не єдиним судном, купленим Росією в України – ймовірно, корабель того ж типу "Кызыл-60", який з 10 листопада перебуває у Новоросійську, також був придбаний в Українського Дунайського пароплавства.

Крім того, у звіті Стокгольмського міжнародного інституту мирних досліджень з'явилася нова категорія – "Українські бойовики". Вони вказані отримувачами російської зброї. Згідно зі звітом, у 2014 році Росія постачала їм протитанкові ракети, БТРи, ПЗРК і танки.


Стокгольмський центр зазначає, що Україна є дев'ятим у світі експортером зброї, покриваючи 2,6% світового попиту. На першому місці перебувають США (33%), на другому – Росія (25%), на третьому – Китай (5,9%).

Комментариев нет:

Технологии Blogger.